The 4 Cs of CLIL / Las 4 Cs del AICLE


A successful CLIL lesson should combine the called 4 Cs, that are the following:
  1. Content – Specific knowledge, skills and understanding related to the subject
  2. Communication – Use of the foreign language to learn and to communicate the subject’s content
  3. Cognition - Thinking skills which link concept formation (abstract and concrete), understanding and language
  4. Culture – Connect to learning of both content and language with the student’s culture and the foreign language culture.
   
Una lección AICLE existosa debería combinar las llamadas como 4 Cs, que son las siguientes:  
  1. Contenido–el conocimiento, habilidades y comprensión específico de la asignatura
  2. Comunicación- el uso de la lengua extranjera para aprender y comunicar el contenido de la asignatura
  3. Cognición- las habilidades de pensamiento la formación de conceptos (abstractos y concretos), la compresión y el lenguaje
  4. Cultura- la conexión entre el aprendizaje de ambos, contenido y lengua con las culturas del estudiante y de la lengua extranjera.   

Example (primary and secondary education)
Students learn about some plants grown in the School Garden

Content- Depending on their age, students will learn about their forms and colours, when to plant or sow, germination or their content in nutrients.

Communication-Depending on their age, students will just learn some words to describe them in a very simple way (colour and shape), or they will learn more specific vocabulary and grammar structures that will allow them to describe the main steps of the plant cycle.

Cognition- Depending on their age, students will just associate different colour or shapes to different vegetables and will be able to distinguish ones from others. Older students may be able to reason why some vegetables are planted while others require seeds to reproduce, and will understand and will be able to explain the sequence of plant reproduction, being able to reason why the flower is produced before the fruit.

Culture- Younger students can use vegetables to prepare Spanish and British dishes, and compare main differences between them. Older students can relate the kind of vegetables more frequently grown and eaten in each country to  the  weather, soil, amount of rainfall, etc.

Ejemplo (Educación Primaria y Secundaria)
Los alumnos aprenden sobre algunas plantas que se crecen en el huerto escolar.
Contenido- Dependiendo de su edad, los alumos aprenderán sobre sus formas y colores,  cuando plantar o sembrar, la germinación o su contenido en nutrientes.
Comunicación- Dependiendo de su edad, los alumnos aprenderán simplement algunas palabras para describirlos de un modo muy sencillo (colores y formas), o aprenderán vocabulario más específico y estructuras gramaticales que les permitirán describir las principales etapas del ciclo de las plantas.
Cognición-  Dependiendo de su edad, los estudiantes asociarán diferentes colores y formas con diferentes verduras, y serán capaces de distinguir unos de otros. Los alumnos más mayores pueden ser capaces de razonar porqué algunos vegetales se plantan, mientras que otros requieren semillas para reproducirse, y comprenderán y podrán explicar la secuencia reproductiva de las plantas, siendo capaz de razonar porqué la flor se produce antes que el fruto.
Cultura-  Los estudiantes más jóvenes pueden usar verduras para preparar platos españoles o ingleses, y comparar las principales diferencias entre ellos. Los más mayores pueden relacionar el tipo de vegetales que más frecuentemente se cultivan y/o comen en cada país con el clima, suelo, cantidad de lluvia, etc.

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